Mogućnosti suzbijanja patogena iz zemljišta - Mihajlović, Milica V.; Rekanović, Emil; Hrustić, Jovana; Grahovac, Mila; Tanović, Brankica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Fitopatogene gljive i pseudogljive iz zemljišta, predstаvljаju značajan problem u poljoprivrednoj proizvodnji širom sveta. Zahvaljujući perzistentnosti tvorevina za preživljavanje (mikrosklerocije, sklerocije, hlamidospore ili oospore), ovi patogeni opstaju u zemljištu godinama i bez prisustva biljke domaćina. Preparati na bazi metil bromida činili su okosnicu njihovog suzbijanja preko 30 godina. Međutim, Montrealskim protokolom iz 1992. godine, metil bromid je označen kao supstanca koja ima štetan uticaj na ozonski omotač, što je dovelo do njegovog postepenog povlačenja iz upotrebe. Nakon ukidanja metil bromida postalo je jasno da ne postoji jedna efikasna mera za suzbijanje ovih patogena, kao i da je za održivo suzbijanje neophodno primeniti kompleks mera. U ovom radu sistematizovana su najnovija saznanja o merama koje se koriste za suzbijanje patogena iz zemljišta, a koje obuhvataju: primenu plodoreda, sterilizaciju zemljišta vodenom parom, đubrenje zemljišta zelenišnim i organskim đubrivima, hidroponički sistem gajenja povrća, solarizaciju zemljišta, korišćenje supstanci prirodnog porekla, korišćenje kalemljenih biljaka i hemijske mere suzbijanja. Istaknutisu pozitivni i negativni aspekti svake pojedinačne mere, kao i prednosti istovremene primene kompleksa mera zasnovanih na različitim mehanizmima.
Keywords: Soilborne diseases||; ||Patogeni iz zemljišta; Methyl bromyde alternatives||; ||Alternative metil bromidu; Management||; ||Suzbijanje; Soil disinfestation||; ||Dezinfekcija zemljišta