Aktuelni metodi integralnog suzbijanja azijske vinske mušice i njihova primena u praksi u Švajcarskoj - Baroffio, Catherine A.; Dorsaz, Mélanie; Kuonen, Fabio (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Drosophila suzukii (Matsumura, 1931) (Diptera: Drosophilidae), azijska vinska mušica,uzrokuje probleme u gajenju jagodičastog voća i koštunica. Ova invazivna štetna vrsta koristi nazubljenu legalicu za polaganje jaja u zdrave plodove, što dovodi do značajne ekonomske štete, uglavnom u usevima bobičastog voća. U Evropi je najpre zabeležena u Švajcarskoj 2011, gde je pričinila značajnu štetu na jagodičastom voću, naročito u usevima kasnijeg sazrevanja (jesenje maline, kupine, borovnice i bazga). Vrsta je  nađena u svim delovima zemlje, od predela na nižim nadmorskim visinama sve do planinskih goleti. Spektar biljaka domaćina je veoma širok i uključuje gajene useve, kao i divlje voćne vrste. Švajcarska je primenila nacionalnu strategiju koja kombinuje efikasan sistem monitoringa sa higijenskim merama i masovnim hvatanjem u klopke. Primena insekticida, obično spinozina, smatra se poslenjim izborom. Pored strategije koja se već primenjuje, razmatraju se i inovativne alternativene metode, posebno korišćenje repelenata ili maskirajućih supstanci.
Keywords: Drosophila suzukii||; ||Drosophila suzukii; Monitoring||; ||Monitoring; Mass trapping||; ||Masovno hvatanje u klopke; Lime treatment||; ||Krečni tretman