Alelopatska otpornost više sorti lucerke (Medicago sativa L.) na vilinu kosicu (Cuscuta epithymum L.) - Marinov-Serafimov, Plamen; Golubinova, Irena; Marinova, Diana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Ispitivano je alelopatsko delovanje hladnovodenih ekstrakta Cuscuta epithymum L.naklijanje semena i početni rast više različitih sorti Medicago sativa L. Ispitivanje je obavljeno u laboratorijskim uslovima u Institutu za krmno bilje, Pleven, Bugarska, tokom 2016-2017. Rezultati su pokazali da su vodeni rastvori suve mase C. epithymum imali značajno jače inhibitorno delovanje na proučavane sorte M. sativa (IR 32.7-100.0 %), u poređenju sa ekstraktima sveže mase (IR 0.2-40.5%). U odnosu na vrstu ekstrakta C. epithymum (sveža i/ili suva masa korova), stope inhibicije klijanja semena ispitivanih sorti M. sativa mogu se podeliti na pet grupa: 1) stimulisano klijanje semena, -1.4% – ekstrakti sveže mase u odnosu na sortu „Multifoliolate“; 2) klijanje semena inhibirano 0.1- 10%) – ekstrakti sveže mase u odnosu na sorte „Prista 3“, „Pleven 6“, „Prista 5“ i „Obnova“; 3) klijanje semena inhibirano 11-20% – ekstrakti sveže mase u odnosu na sorte „Roly“ i „Victoria“; 4) klijanje semena inhibirano 30-45% – ekstrakti suve mase u odnosu na sortu „Multifoliolate“; 5) klijanje semena inhibirano 46-60% – ekstrakti suvemase u odnosu na sorte „Prista 5“, „Prista 3“, „Victoria“, „Roly“, „Dara“, „Pleven 6“ i „Obnova“.Sorte lucerke „Victoria“, „Prista 5“ i „Multifoliolate“ poseduju alelopatsku otpornost poštoje njihov indeks klijanja (GI) bio u rasponu od 80.5 do 88.7 % u ekstraktima sveže mase C. epithymum, a od 47.1 do 48.6% u ekstraktima suve mase, u odnosu na kontrolu. Ove sorte se mogu koristiti kao komponente u razvoju budućih selekcionarskih programa.
Keywords: Medicago sativa L.||; ||Medicago sativa L.; Cuscuta epithymum L.||; ||Cuscuta epithymum L.; Allelopathy||; ||Alelopatija; Seed germination||; ||Klijanje semena; Inhibition||; ||Inhibicija