Uticaj etarskih ulja iz tri vrste biljaka roda Cymbopogon na ponašanje kestenjastog brašnara (Tribolium castaneum Herbst) - Đukić, Nikola; Radonjić, Anđa; Andrić, Goran; Kljajić, Petar; Drobac, Milica; Omar, Eihab; Kovačević, Nada (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
U laboratorijskim uslovima (24±1ºC i 50±5% r.v.v.) je pomoću olfaktometra ispitivan uticaj etarskih ulja iz tri biljne vrste roda limunovih trava (Cymbopogon nervatus, Cymbopogon proximus i Cymbopogon schoenanthus) na ponašanje (atraktivnost/repelentnost) adulta T. castaneum. Uticaj etarskih ulja na ponašanje kestenjastog brašnara, poređen je sa uticajem biopesticida na bazi azadirahtina u tri koncentracije: 0.0001, 0.001 i 0.01%.Rezultati testiranja pokazali su da sva etarska ulja i biopesticid na bazi azadirahtina usvim ispitivanim koncentracijama ispoljavaju statistički značajan odbijajući uticaj - repelentni efekat na adulte kestenjastog brašnara, osim najniže koncentracije ulja iz biljke C. proximus koja je ispoljila neutralan efekat na brašnara. Najviša koncentracija ulja iz biljaka C. nervatus i C. proximus je ispoljila statistički značajno jači repelentni efekat u odnosu na najnižu koncentraciju. Sva ispitivana etarska ulja i azadirahtin su u koncentracijama 0.0001 i 0.001% ispoljila sličan repelentni efekat bez statistički značajne razlike, dok je ulje iz biljke C. nervatus u koncentraciji 0.01% prouzrokovalo statistički značajno jači repelentni efekat na adulte kestenjastog brašnara u odnosu na ostale ispitivane supstance.Na osnovu rezultata istraživanja sa adultima kestenjastog brašnara može se zaključiti da su etarska ulja iz tri vrste biljaka iz roda Cymbopogon ispoljila sličan i/ili jači repelentni efekat od biopesticida na bazi azadirahtina. Takođe, dobijeni rezultati pokazuju značajan potencijal upotrebe ulja ovih biljaka kao prirodnog sredstva za zaštitu uskladištenih biljnih proizvoda.
Keywords: Essential oils||; ||Etarska ulja; Cymbopogon||; ||Cymbopogon; Red flour beetle||; ||Kestenjasti brašnar; Behaviour||; ||Ponašanje; Repellency||; ||Repelentnost