Delovanje herbicida na rast i broj aktinomiceta u zemljištu i in vitro - Šantrić, Ljiljana R; Radivojević, Ljiljana; Gajić Umiljendić, Jelena; Sarić-Krsmanović, Marija; Đurović-Pejčev, Rada (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Ogled je postavljen u laboratorijskim uslovima radi ispitivanja uticaja tri herbicida (nikosulfurona, metribuzina i glifosata) na broj aktinomiceta u uslovima zemljišta i porastizolata aktinomiceta u in vitro uslovima. Najniža ispitivana koncentracija odgovara preporučenoj količini primene (1X), dok su ostale bile pet puta (5X), deset puta (10X) i pedeset puta (50) veće. Uzorci za analizu uzimani su 3, 7, 14, 30 i 45 dana posle primene herbicida. Primena većih koncentracija herbicida (10X and 50X) izazvala je značajnu inhibiciju broja aktinomiceta u zemljištu i porasta izolata in vitro. Dobijeni rezultati su pokazali da je uticaj zavisio od vrste herbicida, primenjene količine, dužine delovanja i vrste izolata aktinomiceta. Istraživanje pokazuje da je primena herbicida izazvala prolazne efekte na rast i razvoj zajednice aktinomiceta u zemljištu.
Keywords: Herbicides||; ||Herbicidi; Actinomycetes||; ||Aktinomicete; Soil||; ||Zemljište