Osetljivost krastavca na rezidualno delovanje klomazona - Gajić Umiljendić, Jelena; Đorđević, Tijana; Šantrić, Ljiljana; Sarić-Krsmanović, Marija; Radivojevic, Ljiljana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2017)
Biotest metodom, u laboratorijskim uslovima, ispitivana je osetljivost krastavca narezidualno delovanje klomazona u zemljištima tipa ilovača i peskuša pri različitim nivoimavlažnosti zemljišta (20, 50 i 70% poljskog vodnog kapaciteta – PVK). Klomazon je primenjen u seriji koncentracija od 0,047 do 6 mg a.s./kg zemljišta. Biljke su rasle 21 dan, a nakon tog perioda mereni su fiziološki parametri (sadržaj karotenoida i hlorofila a i b).Klomazon je izazvao izbeljivanje listova i smanjenje sadržaja pigmenata u listovimakrastavca u oba tipa i na svim nivoima vlažnosti zemljišta, a stepen ispoljenih promena je zavisio od koncentracije herbicida. Veći stepen osetljivosti ispoljile su biljke koje su gajene u peskovitom zemljištu, dok su na oba tipa zemljišta najmanje inhibicije utvrđene kada je vlažnost zemljišta održavana na 20% PVK. Na osnovu dobijenih rezultata, krastavac se može svrstati u grupu biljaka koje su umereno osetljive na prisustvo ostataka klomazona u zemljištima tipa ilovača i peskuša.
Keywords: Cucumbers||; ||Krastavac; Clomazone||; ||Klomazon; Residues||; ||Ostaci; Pigments content||; ||Sadržaj pigmenata