Uticaj viline kosice (Cuscuta campestris Yunk.) na fiziološke i anatomske parametre lucerke u uslovima sa i bez primene herbicida - Sarić-Krsmanović, Marija M; Božić, Dragana; Radivojević, Ljiljana; Gajić Umiljendić, Jelena; Vrbničanin, Sava (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Uticaj viline kosice na anatomske i fiziološke promene kod biljaka lucerke ispitivan je ukontrolisanim uslovima. Praćene su sledeće varijante: N - nezaražene biljke lucerke (kontrola); I- zaražene biljke lucerke i zaražene biljke lucerke tretirane sa imazetapirom (T). Imazetapir je primenjen u količini od 100 g a.i. ha-1. Mereni su sledeći parametri: fiziološki - sadržaj pigmenata (hlorofil a, hlorofil b i ukupni karotenoidi); anatomski - stablo: debljina epidermisa i primarne kore stabla, prečnik centralnog cilindra i prečnik stabla; list: debljina epidermalnih ćelija lica i naličja lista, debljina parenhimskog i sunđerastog tkiva, debljina mezofila i prečnik ćelija omotača provodnih snopića. Sadržaj pigmenata i anatomski parametri su mereni: pre primene herbicida (0 ocena), potom 7, 14, 21, 35 dana nakon primene herbicida.Vilina kosica je prouzrokovala značajnu redukciju sadržaja pigmenata kod netretiranih biljaka lucerke. Nasuprot ovome, kod tretiranim biljaka lucerke procenat redukcije se smanjivao od 22-5% za hlorofil a, 25-1%, za hlorofil b i 21-11% za karotenoide, dok je za hlorofil a i karotenoide 35 dana nakon primene herbicida zabeležen stimulativni efekat od 1-6%. Biljke zaražene vilinom kosicom (netretirane) su imale značajno manje vrednosti za sve merene anatomske parametare u odnosu na tretirane. Naime, mereni anatomski parametri stabla i lista lucerke su značajno veći kod kontrolnih biljaka i tretitanih sa imazetapirom u odnosu na netretirane.
Keywords: Field dodder||; ||Vilina kosica; Alfalfa||; ||Lucerka; Herbicide||; ||Herbicidi; Pigments||; ||Pigmenti; Anatomical parameters||; ||Anatomski parametri