Monitoring bakterioza šampinjona u Srbiji - Milijašević-Marčić, Svetlana; Todorović, Biljana; Stepanović, Miloš; Duduk, Bojan; Stepanović, Jelena; Rekanović, Emil; Potočnik, Ivana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Monitoring bakterioza šampinjona sproveden je s ciljem da se proceni prisustvo i identitet mikopatogenih bakterija i utvrdi dominantna bakterija na šampinjonima u Srbiji. Uzorci su prikupljeni iz gajilišta šampinjona u periodu 2006-2010. godine i sa zelenih pijaca tokom 2014-2015. godine. Na prikupljenim uzorcima registrovani su simptomi smeđe pegavosti i promene boje tkiva različitog stepena na šeširima i drškama Agaricus bisporus koji su nalikovali bakterijskoj infekciji. Prisustvo bakterijskog eksudata na listićima sporofora nije zabeleženo. Izolati bakterija su bili gramnegativni i stvarali su fluorescentni pigment na King-ovoj podlozi B. U testovima patogenosti, većina izolata izazivala je površinske ili udubljene braon lezije sa različitim stepenom promene boje na isečcima tkiva A. bisporus nakon veštačke inokulacije. Na osnovu LOPAT testova, izolati su podeljeni u dve grupe, jednu sa karakteristikama LOPAT Va grupe i drugu sa karakteristikama LOPAT grupe III. Na osnovu ovih osobina i drugih diferencijalnih biohemijskih karakteriistika, identitet izolata za koje se pretpostavilo da pripadaju Pseudomonas tolaasii potvrđen je specifičnom PCR reakcijom. Kod druge grupe izolata sekvencioniran je 16S rDNK. Na osnovu ovih sekvenci većina izolata je identifikovana kao Pseudomonas agarici, dok su dva soja pripadnici Pseudomonas fluorescens.Kao rezultat istraživanja P. tolaasii detektovana je i identifikovana na 11 lokaliteta, a P. agarici na sedam lokaliteta u gajilištima šampinjona u Srbiji. Većina uzoraka sa zelenih pijaca bili su zaraženi bakterijom P. tolaasii, ukazujući na to da je ovaj patogen bio dominantan uzročnik bakterioza na šampinjonima u gajilištima u Srbiji u prethodnih 10 godina.
Keywords: Button mushroom||; ||Šampinjon; Mycopathogenic bacteria||; ||Mikopatogene bakterije; Pseudomonas||; ||Pseudomonas; Monitoring||; ||Monitoring; Serbia||; ||Srbija