Prisustvo virusa žutice postrne repe na uljanoj repici (Brassica napus L.) u Srbiji - Milošević, Dragana N; Ignjatov, Maja; Nikolic, Zorica; Stankovic, Ivana; Bulajic, Aleksandra; Marjanovic-Jeromela, Ana; Krstic, Branka (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Tokom 2014. godine, sa šest lokaliteta gajenja uljane repice, ukupno je sakupljeno 86uzorka koji su serološki testirani na prisustvo virusa žutice postrne repe [Turnip yellow virus (TuYV)], virusa mozaika karfiola [Cauliflower mosaic virus (CaMV)] i virusa mozaika postrne repe [Turnip mosaic virus (TuMV)], korišćenjem komercijalno dostupnih kitova za DAS-ELISA test. Prisustvo TuYV dokazano je u 60 (69.77%) prikupljenih uzoraka, dok prisustvo CaMV i TuMV nije dokazano ni u jednom od testiranih uzoraka. Za dalja istraživanja odabrano je šest uzoraka prirodno zaraženih biljaka uljane repice poreklom iz različitih lokaliteta koji su uspešno preneti vašima na tri različite test biljke, čime je potvrđena infektivna priroda oboljenja. Prisustvo TuYV u ELISA pozitivnim uzorcima je potvrđeno korišćenjem RT-PCR i sekvencioniranjem. Poređenjem dobijenih sekvenci sa sekvencama dostupnih u GenBank bazi podataka, potvrđena je autentičnost serološki detektovanih virusa. Na osnovu sekvenci P0 gena izolata TuYV, utvrđena je pripadnost ispitivanih izolata iz uljane repice grupi sa ostalim TuYV izolatima, koji su jasno  razdvojeni od Beet western yellows virus (BWYV) izolata.
Keywords: Oilseed rape||; ||Uljana repica; Turnip yellows virus||; ||Virus žutice postrne repe; Molecular detection||; ||Molekularna detekcija; Serbia||; ||Srbija