Proučavanje pogodnosti nekih konvencionalnih hemijskih konzervansa i jednog prirodnog antimikrobnog jedinjenja u istraživanjima alelopatije - Marinov-Serafimov, Plamen; Golubinova, Irena (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
U laboratorijskim uslovima je ispitivan uticaj tri konvencionalna hemijska konzervansa(natrijum benzoate, kalijum sorbet i salicilna kiselina) i jednog prirodnog antimikrobnogjedinjenja (timol) na klijanje, dinamiku rasta i akumulaciju sveže biomase (g/izdanku) Lactuca sativa L., sorta Great Lakes. Ispitivani konvencionalni hemijski konzervansi pokazali su jako inhibitorno delovanje (GI 27.1-0.0%) na klijanje i početni razvoj L. sativa i stoga ne mogu biti korišćeni u istraživanjima alelopatije u laboratorijskim uslovim.Dodatak timola u konentracijama 0.5-1.0 ‰ nije pokazao inhibitorno delovanje (GI u rasponu 81.7-84.6%) na klijanje i početni razvoj L. sativa. Timol otuda može biti korišćen kao prirodno antimikrobno jedinjenje u istraživanjima alelopatije u laboratorijskim uslovima.
Keywords: Allelopathy||; ||Alelopatija; Plants||; ||Biljke; Lettuce||; ||Salata; Chemical preservatives||; ||Hemijski konzervansi; Thymol||; ||Timol