Toksičnost kontaktnih insekticida za populacije Tribolium castaneum (Herbst) posle selekcije pirimifos-metilom i deltametrinom - Andrić, Goran G; Pražić Golić, Marijana; Kljajić, Petar (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2016)
Kestenjasti brašnar Tribolium castaneum (Herbst) je jedna od najznačajnijih štetnih vrsta insekata u skladištima i mlinovima u svetu. U suzbijanju ove i drugih skladišnih insekata više faktora utiče na efektivnost primenjenih kontaktnih insekticida od kojih je najznačajnija rezistentnost populacija skladišnih insekata. Sa ciljem praćenja i predviđanja razvoja rezistentnosti, namera u ovom radu je bila da se kod dve populacije T. castaneum, prikupljene iz podnog skladišta iz Nikinaca i silosa iz Jakova, mikroaplikacijom insekticida posle selekcije sa LD80 pirimifos-metila i deltametrina utvrditoksičnost dihlorvosa, malationa, hlorpirifos-metila, pirimifos-metila, deltametrina i bifentrina.Rezultati istraživanja su pokazali da je za selekcionisanu populaciju iz Nikinaca hlorpirifos-metil najtoksičniji insekticid, a malation najmanje toksičan. Selekcija je značajno uticala na promenu faktora rezistentnosti (FR) na nivou LD50 samo kod bifentrina sa 1,1 na 1,8 i kod deltametrina sa 0,9 na 2,2. Za selekcionisanu populaciju iz Jakova najtoksičniji insekticid je deltametrin, a najmanje toksičan malation. Selekcija pirimifos-metilom kod ove populacije nije značajno uticala na promenu toksičnosti insekticida, osim kod malationa, kod kojeg je na nivou LD50 utvrđeno povećanje faktora rezistentnosti sa 26,0 na 29,8.
Keywords: Insecticides||; ||Insekticidi; Toxicity||; ||Toksičnost; Red flour beetle||; ||Kestenjasti brašnar