Korelacija sinteze deoksinivalenola i zearalenola od strane Fusarium izolata poreklom sa zrna pšenice i kukuruza - Tančić, Sonja; Stanković, Slavica; Lević, Jelena; Krnjaja, Vesna (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Potencijal za stvaranje deoksinivalenola (DON) i zearalenona (ZEA) ukupno 39 izolata vrsta Fusarium graminearum, F. sporotrichioides, F. semitectum i F. Equiseti, poreklom iz zrna pšenice i kukuruza sa 10 različitih lokaliteta u Srbiji, analiziran je u optimalnim laboratorijskim uslovima ELISA testom. Izolati vrste F. graminearum su imali najvišu intraspecijsku varijabilnost i ujedno su bili najveći proizvođači i deoksinivalenola i zearalenona. Nasuprot njima, izolati F. equiseti su bili najslabiji proizvođači ova dva mikotoksina. S obzirom na poreklo izolata, F. sporotrichioides izolati poreklom sa pšenice su bili bolji proizvođači deoksinivalenola, dok su izolati ove vrste poreklom sa kukuruza stvarali više koncentracije zearalenona. Među F. graminearum izolatima nije bilo jasnerazlike u sintetisanim koncentracijama ZEA zavisno od porekla izolata, dok je pri sintezi DON-a uočena viša prosečna koncentracija sintetisana od strane F. graminearum izolata poreklom sa pšenice.Negativna korelacija je registrovana između sinteze deoksinivalenola i zearalenona odstrane Fusarium spp.
Keywords: Mycotoxins||; ||Mikotoksini; Fusarium||; ||Fusarium; Wheat||; ||Pšenica; Maize||; ||Kukuruz