Razvoj preparata pesticida na vodenoj osnovi - Gašić, Slavica M (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Poznato je da koncentrati za emulzije (EC) osim dobrih osobina koje nesporno imaju mogu da ispolje negativan uticaj na životnu sredinu i korisnika, pošto u svom sastavu imaju visok procenat rastvarača. Interesovanje za razvoj  emulzija ulje u vodi (EW) kao moguće zamene za koncentrate za emulzije (EC), je nastalo upravo zbog  problema koji mogu da nastanu usled negativnog uticaja organskih rastvarača prisutnih u velikoj meri. Primenom emulzija ulja  u vodi (EW) može da se smanjiti fitotoksičnost, da se suzbije nepovoljno dejstvo na životnu sredinu i korisnika (npr. eliminisanjem  dermalne toksičnosti), zatim EW formulacije imaju višu tačku paljenja u poređenju sa EC formulacijama te su bezbednije za transport i skladištenje a imaju i dodatnu prednost da su pogodnije za zajedničku primenu sa koncentratima za suspenzije  (SC), kada je to potrebno.  Kada se radi o zaštiti bilja onda može da se zapazi da  se vrlo često koriste aktivne materije iz grupe piretroida, na primer cipermetrin koji se primenjuje sam ili u kombinaciji sa drugim aktivnim materijama kao što je recimo hlorpirifos. Kombinacije upravo ove dve aktivne materije je zastupljena u proizvodu koji se već dugo nalazi na tržištu i koji je uglavnom formulisan kao koncentrat za emulziju. U ovom istraživanju je učinjen pokušaj da se razvije formulacija emulzije ulja u vodi (EW) sa istim aktivnim materijama. Razvijena formulacija je ispitana i rezultati su pokazali da je dovoljno stabilna i da bi mogla da se primeni u zaštiti bilja.
Keywords: Water||; ||Voda; Pesticides||; ||pesticidi; Oils||; ||ulje; Formulations||; ||formulacije; Emulsions||; ||emulzije; Emulsifiers||; ||emulgatori