Taksonomski diverzitet gljivica povezanih sa nekim populacijama CNK iz Srbije - Oro, Violeta M (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Povećan sadržaj pesticida u lancu ishrane je rezultirao korišćenjem mikroorganizama kao agenasa biološke kontrole. Cistolike nematode krompira (CNK) – Globodera pallida i G. rostochiensis spadaju u grupu najznačajnijih parazita – karantinskih organizama. Spoljašnjost i unutrašnjost ciste krije brojne vrste gljiva i bakterija. Cilj ovog rada je bio da se identifikuju gljivice u asocijaciji sa nekim populacijama CNK iz Srbije. U našoj zemlji fungalni antagonisti cistolikih nematoda krompira nisu bili istraživani do sada. Diverzitet fungalnih antagonista CNK se ne reflektuje samo na specijskom nivou, već i na nivou viših taksonomskih kategorija.
Keywords: Serbia||; ||Srbija; Biological control||; ||biološka kontrola; Diversity||; ||diverzitet; Fungi||; ||gljivice; Potato Cyst Nematodes (PCN)||; ||cistolike nematode krompira (CNK)