Primena GIS metodologije u istraživanjima lisnih buva (Hemiptera: Psylloidea) u Srbiji - Jerinić-Prodanović, Dušanka; Prodanovic, Goran (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2012)
Istraživanja entomofaune sadrže veliki broj podataka koji se odnose na broj sakupljenih vrsta, broj jedinki u okviru vrste, vreme sakupljanja, istraživane lokalitete, biologiju i morfologiju istraživanih vrsta, prirodne neprijatelje i domaćine.  Pored tematske i vremenske komponente, ova istraživanja sadrže i prostornu komponentu, koja je ključna u primeni GIS metodologije i naprednih mogućnosti geoprostornih analiza. Tokom višegodišnjih sopstvenih istraživanja faune lisnih buva (Psylloidea) i njihovih prirodnih neprijatelja na prostoru Srbije, prikupljen je veliki broj prostorno određenih podataka o njima. Proces prikupljanja, arhiviranja i klasifikovanja podataka o ovoj vrsti unapređen je primenom GIS metodološkog pristupa pri čemu su ti podaci smešteni u projektovanu bazu podataka. Analizom podataka putem tematskih i prostornih upita, zatim grafičkim, numeričkim i tekstualnim prikazivanjem rezultata istraživanja, omogućeno je jednostavnije i celovitije sagledavanje horizontalne i vertikalne rasprostranjenosti lisnih buva, njihove biologije i odnosa prema biljkama, predatorima i parazitoidima.
Keywords: Serbia||; ||Srbija; Geospital analysis||; ||geoprostorne analize; Database||; ||baza podataka; Natural enemies||; ||prirodni neprijatelji; Psylloidea||; ||Psylloidea; Jumping plant lice||; ||lisne buve; GIS||; ||GIS