Prvi nalaz Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) u Crnoj Gori - Radonjić, Sanja; Hrnčić, Snježana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) je invazivna vrsta porijeklom iz jugoistoène Azije. U Evropi je prvi put naðena 2008. godine (Španija i Italija), a nakon toga i u ostalim evropskim zemljama. Ova veoma polifagna štetoèina napada zdrave plodove u fazi zrenja i zbog toga predstavlja veliku opasnost za voæarsku proizvodnju, a naroèito za proizvodnju sitnog voæa.U prvoj polovini oktobra 2013. godine utvrðeno je prisustvo odraslih jedinki nove vrsteu Tephri klopkama sa trikomponentnim atraktantom BioLure koji se standardno koristi zamonitoring mediteranske voæne muve Ceratitis capitata Wiedem. (Diptera: Tephritidae) uCrnoj Gori. Vizuelni pregled klopki ukazivao je da se radi o novoj vrsti, D. suzukii. Vrsta jeprvo zabilježena u lokalitetima u bokokotorskom zalivu (Baošiæi, Ðenoviæi i Kumbor). Nakon ovog nalaza sve jedinke Drosophila sp. su sakupljene radi daljeg laboratorijskog ispitivanja. U narednih nekoliko dana izvršeni su pregledi Tephri klopki i na ostalom dijelu crnogorskog primorja (lokaliteti od Tivta do Ulcinja). Pored toga, Tephri klopke su postavljene u okolini Skadarskog jezera i na podruèju Podgorice, ukljuèujuæi i zelene pijace.Rezultati ovog preliminarnog istraživanja su pokazali prisustvo D. suzukii u svim posmatranim lokalitetima i hvatanje odraslih jedinki do kraja decembra. U klopkama sa BioLure naðene su jedinke oba pola.Utvrðeno prisustvo D. suzukii u južnom dijelu Crne Gore predstavlja veliku opasnost odnjenog daljeg širenja, posebno prema sjeveru zemlje koje je glavno proizvodno podruèje maline i borovnice. Dobijeni rezultati, takoðe, pokazuju da se Tephri klopke sa atraktantom BioLure mogu koristiti za utvrðivanje prisustva i monitoring ove vrste.
Keywords: Drosophila suzukii||; ||Drosophila suzukii; Invasive species||; ||Invazivna vrsta; Montenegro||; ||Crna Gora