Komparativne karakteristike Lupinus albus L. i Lupinus luteus L. pod alelopatskim delovanjem Sorghum halepense L. (Pers.) - Georgieva, Natalia; Nikolova, Ivelina; Marinov-Serafimov, Plamen (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Proučavan je alelopatski uticaj vodenih rastvora Sorghum halepense L. (Pers.) na klijanjesemena i primarni rast i razvoj dve vrste lupina. Vrste Lupinus albus i Lupinus luteus su pokazale različitu osetljivost na alelopatski uticaj rastvora ispitivanog korova. Rastuće koncentracije (1.25, 2.50, 5.00 i 10.00%) ekstrakata nadzemne i podzemne biomase korova inhibirale su klijanje semena L. luteus od 53.2 do 74.7%. Nije bilo uticaja na klijanje semena L. albus, osim kod najviše koncentracije od 10.00%. Akumulacija biomase klice L. luteus inhibirana je 3.8-40.3% pod uticajem koncentracija od 2.50, 5.00 i 10.00%, što ovu vrstu čini osetljivom na ekstrakt S. halepense. L. albus se pokazala kao otporna vrsta jer na nju ispitivani ekstrakti nisu pokazali značajan alelopatski uticaj.
Keywords: Sorghum halepense||; ||Sorghum halepense; Lupines||; ||lupina; Allelopathy||; ||alelopatija