Učestalost mikronukleusa u limfocitima periferne krvi kod radnika srpske populacije izloženih pesticidima - Jovičić, Dubravka; Pajić, Jelena; Radivojević, Ljiljana; Rakić, Boban; Sarić Krsmanović, Marija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Mikronukleus test (MN) se koristi u biomonitoring studijama za praćenje genetičkih efekata kod ljudi izloženih pesticidima. Cilj rada je bio da se, metodom mikronukleus testa, utvrdi oštećenje genetičkog materijala kod ispitanika koji su profesionalno izloženi pesticidima. Istraživanja su obuhvatila 119 ispitanika koji su podeljeni u tri grupe: u kontrolnoj grupi bilo je 39 ispitanika, u grupi izloženoj pesticidima u procesu proizvodnje (proizvođači) bilo je 40 ispitanika i 40 ispitanika koji rade u primeni na terenu. Mann-Whitney U-test je pokazao statistički značajnu razliku između srednjih vrednosti parametara svih ispitivanih varijabli u odnosu na kontrolnu grupu. Statistički značajne razlike konstatovane su između muškaraca u proizvodnji i primeni za parametar MN4, potom između nepušača u proizvodnji i primeni za parametere MN2, MN3, MN4 i NB, kao i u okviru cele posmatrane populacije između kontrolnih i radnika u proizvodnji za parametar MN2, i između proizvodnje i primene za parametar MN3. Spearman-ov test korelacije je pokazao pozitivnu korelaciju između učestalosti mikronukleusa i starosne dobi ispitanika, kao i navika vezanih za pušenje. Utvrđene su i statistički značajne razlike između ispitanika koji rade u proizvodnji i ispitanika koji rade u primeni u odnosu na praćene citogenetičke parametre. Svi dobijeni rezultati upućuju na zaključak da radnici koji rade na terenu ne koriste adekvatna sredstva lične zaštitite. Takođe, rezultati pokazuju da postoji potreba za kontinuiranim biomonitoringom radnika koji su u  kontaktu sa pesticidima.
Keywords: Pesticides||; ||Pesticidi; Occupational hazards||; ||Profesionalno izlaganje; Micronucleus test||; ||Mikronukleus test; Serbia||; ||Srbija