Rezidualna efikasnost cipermetrina i pirimifos-metila u suzbijanju Sitophilus granarius (L.) i Plodia interpunctella (Hübner) na tretiranom betonu - Andrić, Goran G; Kljajić, Petar J; Pražić Golić, Marijana P (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Sa adultima Sitophilus granarius (L.) i larvama Plodia interpunctella (Hübner) je na betonu ispitivana rezidualna efikasnost dva insekticida EC formulacije: cipermetrina (sa sinergistom piperonil butoksidom) i pirimifos-metila. Eksperiment je izveden u zatvorenoj prostoriji na temperaturi 16-24ºC i 30-60% r.v.v., nanošenjem vodenih rastvora preparata na bazi cipermetrina (48 mg AI/m2) i pirimifos-metila (750 mg AI/m2) na beton. Smrtnost je utvrđivana posle 2, 7 i 14 dana izlaganja test insekata na depozitima starosti 0, 7, 14, 30 i 60 dana i 7 dana oporavka na netretiranoj pšenici u laboratorijskim uslovima, na temperaturi 24-26ºC i 55-65% r.v.v.Visoka efikasnost cipermetrina za adulte S. granarius (87-100%) i larve P. interpunctella(84-100%) utvrđena je posle 14 dana izlaganja na svim depozitima na tretiranom betonu. Pirimifos-metil je, bez obzira na starost depozita, u svim ispitivanim varijantama bio maksimalno efikasan (100%) za adulte S. granarius i larve P. interpunctella, posle 2, odnosno 14 dana izlaganja. Posle 7 dana oporavka efikasnost oba insekticida se najčešće povećavala, a posebno cipermetrina, do oko 50% posle dva dana izlaganja, do 24-45% posle sedam dana izlaganja i do 15% posle 14 dana izlaganja. Dobijeni rezultati pokazuju da EC formulacije cipermetrina i, posebno, pirimifos-metila ispoljavaju visoku efikasnost u suzbijanju adulta S. granarius i larvi P. interpunctella tokom 60 dana od nanošenja na beton.
Keywords: Cypermethrin||; ||Cipermetrin; Pirimiphos methyl||; ||pirimifos-metil; Residual efficacy||; ||rezidualna efikasnost; Concrete||; ||beton; Sitophilus granarius||; ||S. granarius; Plodia interpunctella||; ||P. interpunctella