Botrytis cinerea na malini u Srbiji I: Morfološka i molekularna karakterizacija - Tanović, Brankica Borko; Hrustić, Jovana; Mihajlović, Milica; Grahovac, Mila; Delibašić, Goran (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
U radu su predstavljeni rezultati morfološke i molekularne karakterizacije 130 izolata Botrytis cinerea, dobijenih  iz obolelih plodova maline poreklom sa šest lokaliteta iz područja komercijalnog gajenja maline u Srbiji (Požega, Prilike, Arilje, Ivanjica, Šabac i Valjevo). Utvrđeno je da u početnim fazama razvoja na KDA podlozi svi izolati B. cinerea formiraju belu, uniformnu, rastresitu, vazdušnu miceliju ravnog oboda. Razlike među izolatima počinju da se javljaju posle inkubacije od šest dana. Na osnovu izgleda kolonije tri nedelje od zasejavanja, izolati su razvrstani u osam morfoloških tipova – četiri micelijska i četiri sklerocijska. Većina izolata je formirala kolonije sklerocijskog tipa (81,5%), a najzastupljeniji je bio tip S3 sa krupnim, nepravilno raspoređenim sklerocijama, koji je dominirao u pet od šest proučavanih populacija patogena i predstavljao 45-65% izolata. Najređi je bio micelijski tip M3 (0,7% izolata) koji se odlikuje nakupinama vazdušne micelije. Prisustvo transpozona Boty i/ili Flipper otkriveno je u genomu izolata sa svih lokaliteta. Utvrđeno je da u populaciji patogena na malini u Srbiji, osim genetički izolovanih subpopulacija transposa (43,1%) i vacuma (10,8%), postoje još dve – boty (44,6%) i flipper (1,5%) sa izolatima koji sadrže samo jednu vrstu transpozona u genomu. Istraživanje je takođe pokazalo da su svi izolati B. cinerea na malini u Srbiji, bilo da su transposa, vacuma, boty ili flipper, osetljivi ili slabo rezistentni na fenheksamid i da, prema tome, pripadaju genetičkoj Grupi II B. cinerea.
Keywords: Botrytis cinerea||; ||Botrytis cinerea; Raspberries||; ||malina; Serbia||; ||Srbija