Razmnožavanje malog brašnara, Tribolium confusum Du Val (Coleoptera: Tenebrionidae) na običnoj pšenici i spelti i njihovim prerađevinama - Almaši, Radmila; Poslončec, Danijela I (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Poslednjih godina povećan je interes za proizvodnju pšenice spelte. Malo je informacijao mogućnosti razvića štetočina u skladištima na ovoj vrsti pšenice. Ispitivan je uticaj vrste pšenice i njenih prerađevina na reprodukciju i formiranje potomstva malog brašnara Tribolium confusum Du Val u laboratorijskim uslovima (22-25 °C i 40-60% RVV). Ogled je postavljen u četiri ponavljanja sa po četiri, 10 i 20 insekata i praćen šest meseci. Razmnožavanje malog brašnara se značajno razlikovalo u zavisnosti od vrste pšenice. Najveća reprodukcija zabeležena je na spelti (Triticum spelta L.). Najveći broj potomaka se razvio na brašnu od spelte (23469). Na zrnu pšenice dobijen je veći broj potomaka (7044) od broja potomaka na zrnu spelte (5469). Na testeninama od pšenice nije dobijeno potomstvo, dok je na testeninama od spelte dobijeno samo 4 potomka. Dužina čuvanja utiče na povećanje brojnosti potomstva pozitivno, do određene granice, a dalje zavisi od brojnosti insekata i količine dostupne hrane. Do četiri meseca brojnost insekata se povećavala, a kasnije opadala i povećavala se smrtnost. Osim vrste hrane i početna gustina populacije utiče na brojnost potomstva, ali se brojnost potomstva ne povećava srazmerno povećanju početne gustine populacije. U zavisnosti od vrste pšenice najveća smrtnost zabeležena je na običnoj pšenici. U odnosu na vrstu proizvoda najveća smrtnost bila je na testeninama, zatim na zrnu, a najmanja na brašnu. Ovaj rad ukazuje da se mali brašnar odlično razvija na spelti i svim proizvodima od spelte, čak bolje nego na mekoj pšenici koja se gaji u našoj zemlji.
Keywords: Wheat||; ||Pšenica; Reproduction||; ||Razmnožavanje; Tribolium confusum||; ||Tribolium confusum