Razvoj i reprodukcija grinja paučinara Tetranychus turkestani (Acari: Tetranychidae) na biljkama soje u uslovima vodnog deficita - Nikolova, Ivelina; Georgieva, Natalia; Naydenova, Jordanka (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Grinje paučinari Tetranychus turkestani Ug et Nik (Acari: Tetranychidae) predstavljajujednu od najznačajnijih štetočina u usevima soje u Bugarskoj, a rezultati istraživanja uticaja vodnog stresa na njihov razvoj i reprodukciju su do sada bili različiti. Ispitivane su biljke soje izložene prirodnoj infestaciji grinjama paučinarima, vodni deficit i tretmani imidaklopridom u uslovima staklenika u Institutu za krmno bilje u Plevenu, Bugarska, u periodu 2011-2012. Razvoj grinja i njihovih jaja bio je brži kada su biljke izlagane vodnom deficitu, što je stvorilo povolje uslove za visoku gustinu populacije i reprodukciju T. turkestani. Rasprostranjenost grinja je bila vertikalna u uslovima vodnog deficita, jer je broj protonimfi, deutonimfi i adulta, kao i jaja bio značajno viši na gornjim i srednjim delovima biljaka sa novoformiranim listovima, u poređenju sa donjim delovima, dok je tretman imidaklopridom imao jače i produženo delovanje na grinje, u poređenju sa uticajem na dobro navodnjenim biljkama. Grinje su prouzrokovale smanjenje od 24.8% u sadržaju hlorofila a i b, kao i karotenoida u biljkama izloženim vodnom stresu, a 21.5% u dobro navodnjenim biljkama.
Keywords: Spider mites||; ||Grinje paučinari; Imidacloprid||; ||Imidakloprid; Soybeans||; ||Soja; Water||; ||Voda; Reproduction||; ||Razmnožavanje