Određivanje mikrobiološke aktivnosti i biomase u različitim zemljištima nakon primene nikosulfurona - Šantrić, Ljiljana R; Radivojević, Ljiljana M; Gajić Umiljendić, Jelena S; Djurović-Pejčev, Rada D; Sarić-Krsmanović, Marija M (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Ispitivan je uticaj herbicida nikosulfurona na brojnost celulolitskih i proteolitskihmikroorganizama, aktivnost enzima β-glukozidaze i proteaze i mikrobiološku biomasu fosfora. Ogled je postavljen u laboratorijskim uslovima na dva poljoprivredna zemljišta koja se razlikuju po svojim fizičko-hemijskim karakteristikama. Primenjene su koncentracije od 0,3, 0,6, 3,0 i 30,0 mg a.s/kg zemljišta. Uzorci za analizu uzeti su 3, 7, 14, 30 i 45 dana nakon primene nikosulfurona.Dobijeni rezultati su pokazali da je nikosulfuron značajno smanjio broj celulolizatora kod oba tipa zemljišta, kao i vrednost mikrobiološke biomase fosfora u peskuši. Stimulativno delovanje ovog herbicida zabeleženo je kod enzima β-glukozidaze i proteaze kod oba tipa zemljišta kao i kod mikrobiološke biomase fosfora u ilovači. Na brojnost proteolitičkih mikroorganizama nikosulfuron nije ispoljio nikakav uticaj.
Keywords: Soil||; ||Zemljište; Phosphorus||; ||Fosfor; Nicosulfuron||; ||Nikosulfuron; Microorganisms||; ||Mikroorganizmi; Biomass||; ||Biomasa