Natrijum selenit kao novi rodenticid - Jokić, Goran I; Vukša, Marina M; Đedović, Suzana; Šćepović, Tanja; Jaćević, Vesna; Stojnić, Bojan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
U odnosu na ukupnu štetnost koju nanose ishranom i drugim aktivnostima, ali i kaoprenosioci većeg broja prouzrokovača različitih obolenja, glodari spadaju u najštetnije vrste sitnih sisara. U praktičnim uslovima primene, rodenticidi hemijskog porekla predstavljali su najprimenljiviji i najefektniji način suzbijanja štetnih komensalnih (Mus musculus, Rattus norvegicus and R. rattus) kao i najštetnijih vrsta poljskih glodara (Apodemus sylvaticus, A. agrarius, Microtus arvalis).U odnosu na antikoagulantne rodenticide i vitamin D3, koji su uvedeni u primenu do 80-ih godina prošlog veka, u svetu, u praktičnim uslovima primene, ni jedno novo jedinjenje nije zauzelo značajniju ulogu kao rodenticid. Proteklih desetak godina u našoj zemlji registrovani su i komercijalno dostupni mamci sa sadržajem 0.1% natrijum selenita, različitih formulacija, kao rodenticidi za suzbijanje glodara u zaštićenim i uslovima otvorenog polja.Za sada je malo dostupnih podataka o natrijum selenitu kao rodenticidu. Cilj ovog radaje predstavljanje rezultata dosadašnjih istraživanja, njihova analiza i donošenje zaključaka o mogućnosti i opravdanosti primene natrijum selenita za suzbijanje glodara, sa osvrtom na dostupne ekotoksikološke podatke.
Keywords: Sodium selenite||; ||Natrijum selenit; Rodents||; ||Glodari; Rodenticides||; ||Rodenticidi