Širenje virusa mozaika lucerke u usevu lavande u Hrvatskoj - Stanković, Ivana M; Vrandečić, Karolina; Ćosić, Jasenka; Milojević, Katarina N; Bulajić, Aleksandra R; Krstić, Branka B (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Tokom 2012. i 2013. godine sprovedena su istraživanja u cilju utvrđivanja prisustva i rasprostranjenosti virusa mozaika lucerke (Alfalfa mosaic virus, AMV) u usevu lavande u kontinentalnom delu Hrvatske. Sa šest lokaliteta gajenja ukupno je sakupljeno 73 uzorka lavande koji su serološki testirani na prisustvo AMV i virusa mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus, CMV) korišćenjem komercijalno dostupnih kitova za DAS-ELISA test. Prisustvo AMV dokazano je u 62 uzorka lavande sakupljena sa tri različita lokaliteta, dok prisustvo CMV nije dokazano ni u jednom od testiranih uzoraka. Za dalja istraživanja odabrano je šest uzoraka prirodno zaraženih biljaka lavande poreklom iz različitih lokaliteta, koji su uspešno preneti mehaničkim inokulacijama na test biljke Chenopodium quinoa, C. amaranticolor, Nicotiana benthamiana, i Ocimum basilicum čime je potvrđena infektivna priroda oboljenja. Molekularna detekcija obavljena je amplifikacijom fragmenta dužine 751 bp kod svih ispitivanih izolata korišćenjem specifičnih prajmera CP AMV1/CP AMV2 koji omogućavaju umnožavanje dela gena za proteinski omotač i 3’ neprepisujućeg regiona. U cilju dalje identifikacije, RT-PCR produkti izolata 371-13 i 373-13 su sekvencionisani (KJ504107 i KJ504108) i upoređeni sa AMV sekvencama dostupnim u GenBank bazi podataka. Analizom sekvenci gena za protein omotača, korišćenjem MEGA5 softverskog paketa, najviši stepen nukleotidne sličnosti od 99.7% (100% aminokiselinska sličnost) izolat 371-13 pokazao je sa izolatom AMV iz Argentine poreklom iz Medicago sativa (KC881010), dok sekvenca izolata 373-13 najveću sličnost od 98.6% (99% aminokiselinska sličnost) deli sa italijanskim izolatom AMV iz Lavandula stoechas (FN667967). Filogenetska analiza pokazala je grupisanje izolata u četiri molekularne grupe, a izolati AMV iz lavande iz Hrvatske grupišu se u dve odvojene grupe, ukazujući na postojanje značajne varijabilnosti u populaciji AMV poreklom iz lavande.
Keywords: Alfalfa mosaic virus||; ||Virus mozaika lucerke; Lavandin; ||; ||lavanda; Molecular detection||; ||molekularna detekcija; Phylogenetic analysis||; ||filogenetska analiza; Croatia||; ||Hrvatska