Prirodni i polusintetički insekticidi u zaštiti luka od šteta koje izazivaju žičnjaci - Prijovic, Mirjana R; Dervišević, Marina; Drobnjaković, Tanja; Stojanović, Luka; Miladinović, Vladimir; Ugrinović, Milan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2025)
Larve žičnjaka (Elateridae: Agriotes spp.), predstavljaju značajnu pretnju globalnojpoljoprivredi, posebno korenasto-krtolastom povrću kao što je luk. Njihov podzemni način života čini ih izazovnim za suzbijanje koji je dodatno komplikovan povlačenjem tradicionalnih sintetičkih insekticida iz upotrebe. Stoga, ova studija upoređuje efekte prirodnih, polusintetičkih i sintetičkih insekticida u kontroli oštećenja od žičnjaka na usevu luka.Terenski ogledi efikasnosti različitih insekticidnih tretmana na gustinu biljaka, oštećenjeod žičnjaka (%) i ukupan prinos luka sprovedeni su 2024. godine u Institutu za povrtarstvo (Smederevska Palanka, Srbija). Eksperiment je podrazumevao šest tretmana: netretirana kontrola, tri prirodna insekticida (dve formulacije a.s. spinosada: granule (GR) i koncentrovana suspenzija (SC), i B. bassiana ATCC 74040 2,3×107 konidiospora/ml), polusintetički insekticid (a.s. spinetoram) i sintetički insekticid (a.s. teflutir). Tretiranje je rađeno u vreme sadnje crnog luka prema preporučenoj količini primene po hektaru. Ocene su urađene 20 i 42 dana posle tretmana (DPT) da bi se odredila gustina biljaka. Oštećenja biljaka luka od žičnjaka zabeležena su 42 DPT, a prinos je izračunat vaganjem ubranih lukovica luka nakod žetve. Rezultati supokazali da je spinosad formulacija GR, razbacana u brazde pri sadnji, značajno povećala gustinu biljaka nakon 20 DPT, dok je formulacija SC, primenjena kao tretman zemljišta pri sadnji, rezultirala najnižom gustinom. Spinetoram je pokazao najveću gustinu biljaka 42 DPT i najveći procenat oštećenja od žičnjaka (15%) od svih testiranih insekticida. Kontrola je imala najveći procenat oštećenih biljaka i najmanji prinos. Spinetoram je dao maksimalan prinos luka, dok je spinosad formulacija GR dala najmanji prinos među insekticidima.Poljski ogledi su pokazali da prirodni i polusintetički insekticidi efikasno suzbijaju žičnjake, obezbeđujući adekvatnu zaštitu useva i održive prinose. Ova studija podržava razvoj i usvajanje ekološki svesnog upravljanja štetočinama u zemljištu.
Keywords: Elateridae; biopesticidi; insecticidi; suzbijanje štetočina; prinos; crni luk