Alelopatski uticaj vodenih ekstrakta Sorghum halepense (L.) Pers., Convolvulus arvensis L. i Cirsium arvense Scop. na početni razvoj izdanaka nekih leguminoznih useva - Golubinova, Irena; Ilieva, Anna (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Kako bi se proučio alelopatski uticaj suve biomase nadzemnih delova biljaka Sorghum halepense, Convolvulus arvensis i Cirsium arvense na klijanje semena i početni razvoj izdanaka Pisum sativum (L.), var. Mir (ozima) i Kerpo (jara); Vicia sativa (L.), var. Tempo, i Medicago sativa (L.), var. Dara, izveden je laboratorijski eksperiment u Institutu za krmno bilje - Pleven. Četiri koncentracije - 1.25, 2.5, 5.0 i 10.0% - primenjene su na svaku korovsku vrstu kako bi se proučio alelopatski uticaj. Rezultati su pokazali da su ekstrakti korova značajno smanjili procenat klijanja, dužinu izdanaka i korena (cm), težinu izdanaka i korena (g) i indeks vigora semena (SVI1 i SVI2) testiranih vrsta. Uopšte, promenljivost delovanja zavisi od korovske vrste i koncentracije ekstrakta.
Keywords: Allelopathy||; ||alelopatija; Plant extracts||; ||biljni ekstrakti; Leguminosae||; ||Leguminosae; Weeds||; ||korovi