Efekti različitih sistema gajenja kukuruza i kontrole zakorovljenosti na status slobodne energije i sadržaj biljnih pigmenata - Dragičević, Vesna D.; Spasojević, Igor; Simić, Milena; Dušan, Kovačević; Brankov, Milan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Plodored, kao sistem gajenja ima brojne prednosti koje se ogledaju u boljem rastu i prinosu useva. Njegovom kombinacijom sa drugim merama gajenja moguće je obezbediti optimalnu gustinu za maksimalan rast i efikasnost fotosinteze. Cilj ovog rada je da se ispita uticaj različitih sistema gajenja: monokulture i dva tipa rotacija koja uključuju kukuruz, pšenicu i soju (MSW i MWS), zajedno sa različitim merama kontrole zakorovljenosti (okopavanje, upotreba preporučene (RD), polovine preporučene (0,5 RD) doze herbicida i kontrola bez uklanjanja korova) na biomasu korova, parametre rasta kukuruza – indeks lisne površine (LAI), slobodnu energiju, sadržaj hlorofila i karotenoida, prinos zrna, kao i njihove međusobne odnose kod dva hibrida kukuruza: ZP 677 (H1) i ZP 606 (H2).Najniži LAI i prinos zrna bili su ostvareni u monokulturi, posebno u kontroli, zajedno sa relativno visokom zakorovljenošću. Veća biomasa korova je bila u tretmanima sa  herbicidima u monokulturi. Ovakva situacija bi mogla da ukaže na prisustvo stresa koji se odražava na smanjenje LAI i sadržaja hlorofila, kao i povećanje vrednosti slobodne energije i karotenoida. Sa druge strane, plodored, posebno u kombinaciji sa herbicidima ili okopavanjem ispoljio je pozitivan uticaj na prinos preko povećanja LAI, sadržaja hlorofila i karotenoida I smanjenja slobodne energije.
Keywords: Weeds||; ||korovi; Maize||; ||kukuruz; Herbicides||; ||herbicidi; Energy||; ||energija; Cropping systems||; ||sistemi gajenja; Chlorophylls||; ||hlorofili; Carotenoids||; ||karotenoidi