Održivost osnove rodenticidnih mamaka od dve vrste cerealija u nepovoljnim uslovima sredine - Blažić, Tanja; Živković, Mirko; Stojnić, Bojan; Jokić, Goran (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2024)
Neophodno je pravilno i redovno sprovoditi mere zaštite od štetnih vrsta glodarasa ciljem obezbeđenja i očuvanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti čuvanih proizvoda.Primena otrovnih mamaka različitih formulacija, prvenstveno na bazi cerealija, predstavlja najzastupljeniju metodu suzbijanja glodara. Očuvanje rodenticidnih mamaka duži vremenski period u nepovoljnim uslovima sredine predstavlja izazov za uspešno izvođenje deratizacije.Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje uticaja veličine čestica nosača rodenticida na bazikukuruza ili pšenice na održivost u nepovoljnim uslovima sredine. U inkubatoru, na temperaturi od 30 – 35˚C i pri vlažnosti vazduha od 90 – 95%, frakcije kukuruza i pšenice veličina 2 mm su čuvane tokom 33 dana. Ispitivan je razvoj plesni na mamcima koji su sadržavali različite veličine frakcija sa dodatkom 1% sorbinske kiseline. Kao kontrola, korišćene su iste frakcije bez dodatka konzervansa. Test i kontrolni mamci izlagani su istim uslovima u inkubatoru tokom istog vremenskog perioda.Razvoj plesni na mamcima koji nisu sadržali konzervans bio je dosta brži i intenzivniji u odnosu na mamke koji su sadržavali sorbinsku kiselinu. Prvi znaci razvoja plesni na kontrolnim mamcima uočeni su već trećeg dana testa. Vrsta osnove kao i veličina frakcija mamka značajno su uticali na razvoj plesni. Kod mamaka sa kukuruznom osnovom utvrđen je intenzivniji razvoj plesni kod krupnijih frakcija >1,25 mm za razliku od mamaka sa pšeničnom osnovom gde je razvoj plesni bio intenzivniji kod manjih čestica
Keywords: rodenticid; nosač rodenticida; plesni; pšenica; kukuruz; cerealije