Demografska analiza delovanja biopesticida na običnu grinju paučinara (Acari: Tetranychidae) nakon tretmana jaja - Međo, Irena S (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2024)
Efekti biopesticidnih proizvoda na bazi oksimatrina, azadirahtina i Beauveria bassiana(soj ATCC 74040) na demografske parametre grinja paučinara, Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae), procenjeni su u laboratorijskim testovima. Biopesticidni proizvodi su primenjeni prskanjem jaja starih 24 sata, koja su bila položena na listovima pasulja, koristeći sledeće koncentracije: 50 μl/l (proizvod na bazi oksimatrina), 0.75 g/l (proizvod na bazi azadirachtina) i 3 ml/l (proizvod na bazi B. bassiana). Ove koncentracije su bile unutar 95% granica poverenja LC50 vrednosti procenjenih u ogledima akutne toksičnosti. Grinje koje su se izlegle iz tretiranih jaja završile su svoj juvenilni razvoj na istim listovima, tj. toksični efekat je izazvan direktnim tretmanom i residualnim izlaganjem. Kada su preživele ženke ušle u period preovipozicije, kohorte od 40 kontrolnih i 40 tretiranih ženki premeštene su na netretirane listove (1 ženka/disk). Ženke su svakodnevno premeštane na nove diskovedok poslednja ženka nije uginula. Na osnovu podataka o njihovoj starosno specifičnom preživljavanju i starosno specifičnoj plodnosti (stvaranje ženskih potomaka), procenjeni su sledeći demografski parametri: bruto reproduktivna stopa (GRR), neto reproduktivna stopa (R0), intrinzična stopa rasta (rm), konačna stopa rasta (λ) i prosečno vreme generacije (T). Biopesticidi su značajno uticali na demografske parametre kod ženki koje su preživele tretman. Sva tri biopesticida su značajno smanjila vrednosti GRR i R0. U ogledu sa proizvodima na bazi oksimatrina i azadirahtina, vrednosti rm i λ smanjene su za 22% i 5%, odnosno 16% i 4%, zbog smanjenog preživljavanja i plodnosti, kao i produženog vremena juvenilnog razvojapreživelih ženki u poređenju sa kontrolom. U ogledu sa proizvodom na bazi B. bassiana, vrednosti rm i λ smanjene su za 7% i 2%, uglavnom zbog smanjenog preživljavanja tretiranih ženki. Proizvodi na bazi oksimatrina i azadirahtina značajno su produžili, dok je proizvod na bazi B. bassiana smanjio vrednosti T.
Keywords: T. urticae; B. bassiana; azadirahtin; oksimatrin; subletalni efekti; životne tabele