Neopulvinaria innumerabilis (Rathvon, 1854), nova vrsta štitaste vaši u Srbiji - Dervišević, Marina; Graora, Draga (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2024)
Tokom 2016. godine u lokalitetu Radmilovac na Cornus sanguinea L., prvi put je utvrđena vrsta Neopulvinaria innumerabilis (Rathvon, 1854), koja pripada štitastim vašima iz familije Coccidae. Razmnožava se gamogenezom, razvija jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu oplođene ženke na stablu ili granama domaćina. Tokom istraživanja vrsta je u Srbiji registrovana na šest lokaliteta i pet biljaka domaćina. Na infestiranim biljkama hrani se isisavanjem sokova iz lišća, mladih izbojaka i grana, izazivajući sušenje listova i pojedinačnih grančica. U kolonijama N. innumerabilis sakupljene su i odgajene četiri vrsta prirodnih neprijatelja. Od parazitoida, Coccophagus lycimnia (Walker) (Aphelinidae) i Metaphycus hageni Daane and Caltagirone (Encyrtidae), a od predatora Exochomus quadripustulatus L. (Coccinellidae) i Leucopomyia silesiaca (Egger) (Chamaemyiidae). Najbrojnija entomofagna vrsta je L. silesiaca.