Novi ftsZ genotip Wolbachia endosimbionta cikade Hyalesthes obsoletus (Hemiptera: Fulgoromorpha: Cixiidae) vektora ‘Candidatus Phytoplasma solani’ asocirane sa Convolvulus arvensis - Stojanović, Luka; Popov, Olivera; Stepanović, Jelena; Duduk, Bojan; Kosovac, Andrea (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2024)
Hyalesthes obsoletus (Hemiptera: Fulgoromorpha: Cixiidae) je polifagna cikada poznata kao značajan vektor fitopatogene bakterije ‘Candidatus Phytoplasma solani’ (stolbur fitoplazma) koja nanosi štetu u proizvodnji brojnih poljoprivrednih kultura. U okviru odabrane populacije H. obsoletus asocirane sa biljkom Convolvulus arvensis u Srbiji, istraženi su prisustvo i genetička raznovrsnost endosimbiontske bakterije Wolbachia, poznate kao perspektivnog agensa u biološkoj kontroli. U ispitivanoj populaciji H. obsoletus pronađena su oba mikroorganizma, ‘Ca. P. solani’ i Wolbachia. Stopa ‘Ca. P. solani’ infekcije H. obsoletus populacije je bila 50%, dok je u slučaju Wolbachia iznosila 80%. Prisustvo Wolbachia nije bilo uslovljeno infekcijom fitoplazmom i pokazalo je minimalne varijacije između polova insekta. Genotipizacijomidentifikovanih sojeva ‘Ca. P. solani’ otkrivena su četiri prethodno opisana stamp genotipa (Rqg50/St1, Rqg31/St2, STOL/St4 i M5/St28). Novi Wolbachia ftsZ genotip, označen kao WHo1, je identifikovan u populaciji H. obsoletus, što pruža novi uvid u genetičku raznovrsnost Wolbachia endosimbionta insekata iz familije Cixiidae. Filogenetska analiza je pokazala složene odnose između WHo1 i Wolbachia sojeva iz domaćina različitih Hemiptera podredova. Iako strategije biološke kontrole zasnovane na Wolbachia imaju potencijal u kontroli vektora fitoplazmi, potrebna su dalja istraživanja kako bi se objasnile interakcije ovog endosimbionta sa ‘Ca. P. solani’ kao i uticaj Wolbachia na reprodukciju i fitnes vektora.
Keywords: Hyalesthes obsoletus; ‘Candidatus Phytoplasma solani’; stolbur fitoplazma; Wolbachia; endosimbionti