Životni parametri i rast populacije bele leptiraste vaši (Trialeurodes vaporariorum Westwood) na različitim genotipovima paradajza - Prijović, Mirjana R; Marčić, Dejan; Drobnjaković, Tanja M; Međo, Irena S; Perić, Pantelija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Ispitivan je uticaj pet genotipova paradajza (sorta Narvik, hibridi NS-6, Tamaris, Alliance i Marko) na preživljavanje, reprodukciju, razviće i rast populacije bele leptiraste vaši Trialeurodes vaporariorum Westwood. Laboratorijska populacija T. vaporariorum gajena je na duvanu tri godine pre postavljanja ogleda. Ženke koje su polagale jaja na genotipu Marko živele su značajno duže, a razviće njihovog potomstva trajalo je značajno kraće, u poređenju sa ženkama na genotipu Narvik. Najviše stope bruto fekunditeta i neto fekunditeta zabeležene su kod ženki na genotipu Marko (36,74 jaja/ženki i 27,93 jaja/ženki) i one su se značajno razlikovale od odgovarajućih vrednosti kod ženki na genotipu NS-6 (18,55 jaja/ženki i 15,33 jaja/ženki), gde su zabeležene najniže stope fekunditeta. Najveće vrednosti bruto i neto fertiliteta takođe su imale ženke na genotipu Marko (31,24 jedinki/ženki i 23,73 jedinki/ženki), i ove vrednosti su bile značajno veće u poređenju sa ženkama na genotipu NS-6 (14,85 jedinki/ženki i 12,53 jedinki/ženki). Pored toga, i stopa neto fertiliteta ženki na genotipu Narvik (13,80 jedinki/ženki) bila je značajno niža u poređenju sa stopom neto-fertiliteta ženki na genotipu Marko. Vrednosti trenutne stope rasta nisu se značajno razlikovale za interval 10 dana od početka ovipozicije, dok je za intervale od 12, 14, i 16 dana trenutna stopa rasta na genotipu Marko bila značajno viša u odnosu na genotip NS-6. U intervalima 18, 20 i 22 dana od početka ovipozicije, trenutna stopa rasta na genotipu Marko bila je značajno viša u odnosu na genotipove NS-6 i Narvik. Dobijeni rezultati predstavljaju polaznu osnovu za dalja istraživanja u okviru unapređivanja programa integralnog upravljanja štetnom vrstom T. vaporariorum.
Keywords: Females||; ||Ženke; Eggs||; ||Jaja; Tomato genotypes||; ||Genotipovi paradajza; Trialeurodes vaporariorum||; ||Bela leptirasta vaš