Ralstonia solanacearum – nova pretnja proizvodnji krompira u Srbiji - Milijašević-Marčić, Svetlana; Todorović, Biljana; Potočnik, Ivana; Rekanović, Emil; Stepanović, Miloš; Mitrović, Jelena; Duduk, Bojan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Pregledom merkantilnog krompira (ukupno 1127 uzoraka) iz lokaliteta u Srbiji tokom dve uzastopne godine, R. solanacearum je detektovana i identifikovana u 17 uzoraka krtola krompira. Rezultati su pokazali da je prouzrokovač mrke truleži krtola i bakteriozne uvelosti krompira registrovan samo u 3 okruga u Vojvodini. Tokom 2011. godine, R. solanacearum je potvrđena u 7 uzoraka krtola merkantilnog krompira (sorte: Saturna, Pirol, Hermes, Panda) u Zapadnobačkom i Južnobačkom okrugu. Tokom 2012. godine, R. solanacearum je potvrđena u 10 uzoraka krtola merkantilnog krompira (sorte: Lady Claire, Desiree, Panda, Red fantasy, Vineta) lociranih u dva okruga: Južnobački i Srednjebanatski. Sojevi izolovane bakterije identifikovani su kao R. solanacearum biovar 2 na osnovu PCR/RFLP analize, testa patogenosti na rasadu paradajza, biohemijskih odlika bakterije i testova za određivanje biovara. Prema našim saznanjima, ovo su jedini nalazi R. solanacearum u merkantilnom krompiru u Srbiji. Istraživanje je pokazalo i da R. solanacearum nije detektovana u biljkama paradajza kao ni u drugim testiranim biljkama domaćinima ove bakterije. Takođe, bakterija nije detektovana ni u jednom uzorku vode, uključujući i one poreklom iz područja gde je bakterija nađena u uzorcima krtola krompira.
Keywords: PCR||; ||PCR; Identification||; ||Identifikacija; Potato||; ||Krompir; Brown rot||; ||Mrka trulež; Bacterial wilt||; ||Bakteriozno uvenuće