Razvoj formulacije na bazi etarskog ulja timijana i njen uticaj na Monilinia fructigena - Tanović, Brankica Borko; Gašić, Slavica; Hrustić, Jovana; Mihajlović, Milica; Grahovac, Mila; Delibašić, Goran; Stevanović, Marija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
U radu je proučavana antifungalna aktivnost etarskog ulja timijana na Monilinia fructigena, kao i mogućnost razvoja efikasne i stabilne formulacije ulja za upotrebu u poljoprivredi. Bioaktivnost etarskog ulja kao i razvijene formulacije – koncentrata za emulziju (EC) testirana je u ogledima in vitro i in vivo. Ogledi in vitro, izvedeni po delimično modifikovanoj metodi testiranja antimikrobne aktivnosti na površini agara, pokazali su da i inicijalno emulgovano ulje i razvijena formulacija značajno inhibiraju porast micelije izolata M. fructigena. U ogledima in vivo na inokulisanim plodovima jabuke pokazano je da je procesom formulisanja značajno smanjena isparljivost ulja sa tretirane površine i postignuta inhibicija razvoja mrke truleži ploda 64,7-72,1% u poređenju sa kontrolom. Koliko nam je poznato, u ovom radu je po prvi put razvijena EC formulacija etarskog ulja timijana za upotrebu u poljoprivredi. Dobijeni rezultati predstavljaju početak istraživanja koje treba dopuniti rezultatima ispitivanja efekata razvijene formulacije u uslovima praktične primene, proučavanja spektra njenog delovanja, kao i ekonomske isplativosti njene primene.
Keywords: Thyme||; ||Timijan; Formulations||; ||Formulacije; Essential oils||; ||Etarska ulja