Uticaj dodavanja neem cake-a pokrivci za gajenje šampinjona u suzbijanju Trichoderma aggressivum Samuels & W. Gams i Lycoriella ingenua (Dufour) i prinos šampinjona: Neem cake u proizvodnji šampinjona - Drobnjaković, Tanja; Luković, Jelena; Milijašević-Marčić, Svetlana; Todorović, Biljana; Stepanović, Miloš; Potočnik, Ivana; Rekanović, Emil (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Cilj rada je unapređenje integralne zaštite šampinjona Agaricus bisporus (Lange) Imbach od prouzrokovača bolesti zelene plesni Trichoderma aggressivum Samuels & W. Gams i šampinjonske mušice Lycoriella ingenua (Dufour). Ispitivan je uticaj neem cake-a dodatog pokrivci u smanjenju broja odraslih jedinki šampinjonske mušice, pojave simptoma zelene plesni i uticaj na prinos šampinjona. Pokrivka za gajenje šampinjona je obogaćena različitim koncentracijama neem cake-a: 1; 2,5; 5; 10 i 15%. Dodavanje neem cake-a pokrivci u udelu od 2,5% smanjilo je broj šampinjonskih mušica 83,93% i pojavu simptoma bolesti zelene plesni 59,6% u poređenju sa kontrolom. Nisu uočeni nepovoljni uticaji na obrazovanje, prinos i kvalitet plodnosnih tela šampinjona pri primeni navedene koncentracije. Dodatak 2,5% neem cake-a pokrivci se može preporučiti za primenu u proizvodnji šampinjona za suzbijanje šampinjonske mušice i simptoma bolesti zelene plesni, bez negativnog uticaja na prinos.
Keywords: Agaricus bisporus; Azadirachta indica; bolest zelene plesni; šampinjonska mušica