Uticaj sastava medijuma na sposobnost podsticanja rasta biljaka i biokontrolna svojstva izolata Bacillus sp. Par 3 protiv fitopatogena Botrytis cinerea - Dujković, Tatjana; Pajčin, Ivana; Vlajkov, Vanja; Šovljanski, Olja; Markov, Siniša; Loc, Marta; Grahovac, Mila; Grahovac, Jovana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Jedan od globalnih problema današnjice predstavljaju značajani gubici u poljoprivredi usled biljnih bolesti koje izazivaju različiti patogeni. Među ovim patogenima, bitnu ulogu ima plasan Botrytis cinerea, koja kao uzročnik sive truleži, nanosi veliku štetu različitim važnim usevima. Upotreba biokontrolnih agenasa za suzbijanje fitopatogena postala je imperativ, pri čemu bakterije iz roda Bacillus imaju veliki potencijal zbog brzog razmnožavanja, otpornosti na nepovoljne uslove okoline, sposobnosti promovisanja rasta biljaka i širokog spektra delovanja. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrde najbolji izvori ugljenika, azota i fosfora u medijumu za kultivaciju Bacillus bakterija, sa namerom da se postigne što veća antimikrobna aktivnost protiv fitopatogena B. cinerea i podstakne brži rast krastavca u različitim fazama razvoja, primenom izolata Bacillus sp. Par 3. Da bi se utvrdila najpogodnija kombinacija izvora ugljenika, azota i fosfora za proizvodnju bioaktivnih agenasa koji efikasno deluju protiv B. cinerea od strane izolata Bacillus sp. Par 3, primenjena je metoda bunarića. Uticaj izolata Bacillus sp. Par 3 na klijanje biljaka testiran je na semenkama krastavca. Najveće zone inhibicije postignute su pri upotrebi sledeća 2 medijuma: 1) saharoza kao izvor ugljenika, amonijum nitrat kao izvor azota i diamonijum hidrogenfosfat kao izvor fosfora, i 2) glicerol kao izvor ugljenika, amonijum nitrat kao izvor azota i dikalijum hidrogenfosfat kao izvor fosfora. Semena tretirana kultivacionom tečnošću izolata Bacillus sp. Par 3 korišćenjem optimizovanog medijuma pokazala su najbolje rezultate u pogledu procenta klijanja (100%), dužine korena (53,09 mm) i dužine izdanka (13,26 mm) krastavca. Bacillus sp. Par 3 izolat je identifikovan kao Bacillus subtilis metodom sekvenciranja 16S rRNA gena. Rezultati ovog istraživanja ističu značaj optimizacije medijuma za proizvodnju biokontrolnih agenasa, uzimajući u obzir kako antimikrobnu efikasnost, tako i karakteristike promocije rasta biljaka.
Keywords: Bacillus subtilis; Botrytis cinerea; krastavac; optimizacija medijuma; podsticanje rasta biljaka; antimikrobna aktivnost