Antioksidativno delovanje, fitotoksičnost i alelopatski potencijal ekstrakta zelenog ploda oraha (Juglans regia L.) - Sarić-Krsmanović, Marija M; Gajić Umiljendić, Jelena; Đorđević, Tijana; Radivojević, Ljiljana; Šantrić, Ljiljana; Božić, Dragana; Vrbnicanin, Sava (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Cilj ovog rada je bio da se ispita alelopatski potencijal ekstrakta zelenih nezrelih plodova oraha na klijanje i rani porast semena tri korovske vrste (Chenopodium album, Amaranthus retroflexus, Daucus carota), kao i fitotoksični efekat na klijanje i rani porast semena kukuruza Zea mays. Pored toga, cilj je bio i da se uradi analiza biljnog ekstrakta i procena njegove antioksidativne aktivnosti.Antioksidativna aktivnost biljnog ekstrakta određena je kroz sposobnost neutralizacijeDPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala i ispitivanjem sposobnosti redukcije gvožđa FRAP metodom. Inhibicija merenih parametara (ukupna klijavost i dužina klijanaca) se proporcionalno smanjivala sa smanjenjem koncentracije rastvora ekstrakta zelenih nezrelih plodova oraha. Takođe, parametri rasta klijanaca su ispoljili veću osetljivost u odnosu na parametar ukupne klijavosti semena kod sve tri korovske vrste. Iako dobijeni rezultati iz biotesta sa semenima pokazuju značajan inhibitorni efekat na klijanje i rani porast testiranih korovskih vrsta, ujedno ukazuju i na fitotoksične efekte kod ranog porasta semena gajene vrste Z. mays.
Keywords: alelopatija; orah; biljni ekstrakt; korovi; kukuruz