Bionomija Coccus pseudomagnoliarum (Kuwana) (Hemiptera: Coccidae), nove vrste u fauni Srbije - Dervišević, Marina; Stojanović, Aleksandar; Graora, Draga (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Tokom 2015. godine, u Srbiji je prvi put registrovana štitasta vaš citrusa, Coccus pseudomagnoliarum (Kuwana) (Hemiptera: Coccidae), na Celtis occidentalis L. u Beogradu. C.pseudomagnoliarum tokom godine razvija jednu generaciju i prezimljava u stadijumu larve drugog stupnja na grančicama domaćina. Na infestiranim biljkama obrazuje brojne kolonije, usled čije ishrane se javljaju simptomi u vidu sušenja listova i grančica. Osim toga, velika količina medene rose koju ova vaš luči, smanjuje fotosintezu i transpiraciju biljaka što ubrzava njihovo propadanje. Štitasta vaš citrusa privlači brojne entomofagne insekte koji mogu redukovati brojnost njenih populacija. Odgajene su parazitoidne osice Coccophagus lycimnia (Walker), Coccophagus piceae Erdos, Coccophagus scutellaris (Dalman), Coccophagus shillongensis (Hayat and Singh) (Aphelinidae), Cheiloneurus claviger Thomson i Metaphycus stanleyi Compere (Encyrtidae). C. piceae i M. stanleyi su nove vrste u fauni Srbije. C. pseudomagnoliarum je novi domaćin za vrstu M. stanleyi. Od predatora, utvrđene su vrste Coccinella septempunctata L., Exochomus quadripustulatus (L.) (Coccinellidae) i Chrysoperla carnea (Stephens) (Chrysopidae). Najefikasniji prirodni neprijatelj larvi C. pseudomagnoliarum, bila je C. lycimnia, redukujući brojnost populacija za 11-26%.
Keywords: štitasta vaš citrusa; Coccidae; prirodni neprijatelji; Srbija