Da li je moguće efikasno suzbijanje Sclerotinia sclerotiorum bez narušavanja mikrobiološke ravnoteže u zemljištu? - Mihajlović, Milica; Rekanović, Emil; Hrustić, Jovana; Grahovac, Mila; Stevanović, Marija; Tanović, Brankica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Sclerotinia sclerotiorum je kosmopolitski, polifagni patogen, koji parazitira preko 400 biljnih vrsta. U radu je ispitana osetljivost izolata S. sclerotiorum na nekoliko komercijalnih fungicida i biofungicida u laboratorijskim i uslovima in vivo. Najviša efikasnost je zabeležena u tretmanu boskalidom (98%) i fluopiramom (80%), a najniža u varijanti sa biološkim preparatom na bazi antagonističke bakterije B. subtilis (5%). U uslovima in vitro, izolat S. sclerotiorum je ispoljio osetljivost na sve testirane fungicide. Fluopiram (EC50=0.003 mg/l) je bio najtoksičniji za odabrani izolat, od svih preparata korišćenih u istraživanju, dok je kaptan (EC50=8.94mg/l) ispoljio najnižu toksičnost među sintetičkim fungicidima. U tretmanima u kojima su primenjivanibiološki preparati na bazi ulja čajnog drveta i B. subtilis zabeleženo je najslabije dejstvo na patogena in vitro. Još jedan od aspekata koji je proučavan u radu, bio je uticaj odabranih fungicida i biofungicida na životnu sredinu. Modelovanje očekivanih koncentracija u zemljištu (PEC soil), uz literaturne podatke o toksičnosti, korišćeni su u proceni rizika od pesticida za organizme u zemljištu. Visok dugotrajan rizik za kišne gliste utvrđen je kod izloženosti kaptanu i tiofanat-metilu. Na osnovu rezultata efikasnosti i procene rizika utvrđeno je da fluopiram ima najbolja svojstva od svih ispitivanih konvencionalnih pesticida, dok su kod biopesticida na bazi ulja čajnog drveta utvrđena bolja svojstva u odnosu na preparat koji sadrži sporogenu bakteriju B. subtilis. Dalja ispitivanja efekata kombinovane primene konvencionalnih preparatai biopesticida daće smernice za efikasnije suzbijanje S. sclerotiorum, uz smanjenje negativnih efekata na životnu sredinu i neciljne organizme.
Keywords: zemljišni patogeni; fungicidi; biološko suzbijanje; antagonističko delovanje; procena rizika za zemljište