Uticaj temperature na klijanje semena Cuscuta campestris Yunk. - Sarić-Krsmanović, Marija M; Božić, Dragana; Pavlović, Danijela; Radivojević, Ljiljana; Vrbničanin, Sava (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Izučavanje bioloških karakteristika semena i uslova u kojima klijaju ima veliki značaj za planiranje i realizaciju racionalnih mera za kontrolu korova. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita efekat različitih temperatura na klijanje semena C. campestris. U ogled su bila uključena tri tretmana (T1 – semena čuvana u laboratorijskim uslovima na temperaturi 22-25°C, T2 – semena koja su prethodno 30 dana izlagana niskoj temperaturi (4°C), T3 – semena koja su skarifikovana koncentrovanom sumpornom kiselinom), pri čemu su svi tretmani ispitivani na sledećim temperaturama: 5°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25°C, 30°C, 35°C, 40°C, 45°C. Svakodnevno, u periodu od deset dana, rađeno je prebrojavanje proklijalih semena, a poslednjeg dana su izmerene i dužine klijanaca. Dobijeni rezultati ukazuju da postoje značajne razlike u klijanju semena u odnosu na ispitivane temperature i tretmane. Semena nisu klijala na temperaturama od 5°C i 45°C ni u jednom od rađenih tretmana. Procenat klijanja se kretao od 6,25% do 96,88%, pri čemu je najveći procenat u sva tri tretmana zabeležen na temperaturi od 30°C.
Keywords: Temperature||; ||Temparatura; Seedling length||; ||Dužina klijanaca; Germination rate||; ||Stopa klijanja; Cuscuta campestris||; ||Cuscuta campestris