Tamnocrveni paučinar, Tetranychus ludeni Zacher (Acari: Tetranychidae) – nova štetna vrsta u akarofauni Srbije - Marić, Ivana; Međo, Irena; Marčić, Dejan (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Tamnocrveni paučinar, Tetranychus ludeni Zacher (Acari: Tetranychidae), je izrazito polifagna vrsta i značajna štetočina privredno važnih biljaka iz familija Cucurbitaceae, Malvaceae, Fabaceae i Solanaceae koja nastanjuje tropske i suptropske oblasti. U zapadnopalearktičkom regionu, izveštaji o rasprostranjenosti ove vrste većinom dolaze iz mediteranskog bazena, odnosno iz Portugalije, Španije, Italije i Izraela. U istraživanju sprovedenom u Srbiji od 2019. do 2021. godine (na ukupno 159 lokacija), T. ludeni je nađena na 89 lokacija i 27 biljnih vrsta iz familija Rosaceae (8), Solanaceae (6), Cucurbitaceae (4), Fabaceae (2), Amaranthaceae (2), Asteraceae (2), Apiaceae (1), Convolvulaceae (1) and Poaceae (1). Na oko polovini lokacija uzorkovanja, tamnocrveni paučinar je nađen u mešanim populacijama sa drugim grinjama paučinarima (uglavnom Tetranychus urticae i T. turkestani). Tri biljne vrste iz familije Rosaceae: šljiva (Prunus domestica), trnjina (Prunus spinosa) i divlja jabuka (Malus sylvestris), predstavljaju nove domaćine. Registrovane lokacije T. ludeni na geografskim širinama od 42°N do 46°N najsevernije su tačke na kojima je ova vrsta nađena u zapadnopalearktičkoj zoni.
Keywords: grinje paučinari; T. ludeni; štetočine biljaka; rasprostranjenost; Srbija