Poboljšanje postupka primene biofugicida na bazi Bacillus subtilis Ch-13 u suzbijanju prouzrokovača zelene plesni tretiranjem pokrivke šampinjona: Primena Bacillus subtilis u šampinjonima - Potočnik, Ivana S; Luković, Jelena; Todorović, Biljana; Stepanović, Miloš; Šantrić, Ljiljana; Milijašević-Marčić, Svetlana; Rekanović, Emil (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Prethodna ispitivanja su potvrdila dobre selektivne osobine biofungicida na bazi Bacillus subtilis Ch-13 u suzbijanju prouzrokovača zelene plesni i povećanju prinosa šampinjona (Agaricus bisporus). Preporučena primena biofungicida u tri podeljene doze primene (30 + 15 + 15 ml m-2) povećala je prinos šampinjona 8,41 % i ispoljila efiksanost u suzbijanju Trichoderma aggressivum, prouzrokovača zelene plesni 57%. Biofungicid na bazi B. subtilis Ch-13 je dalje testiran da bi se ispitao drugi način njegove primene, u šest podeljenih doza (6 × 10 ml m-2) u istoj ukupnoj količini od 60 ml kao kod prethodne doze primene u tri tretmana. Uticaj na prinos i efikasnost u suzbijanju prouzrokovača zelene plesni je ispitana veštačkom inokulacijom patogena Trichoderma aggressivum f. europaeum u oglednom gajilištu šampinjona (in vivo). Nisu utvrđene statistički značajne razlike u efikasnosti između fungicida prohloraza (71,08 %), biofungicida primenjenog u šest podeljenih doza (63,05 %) i primenjenog tri puta (58,43 %). U odnosu na uticaj na prinos fungicida i biofungicida, takođe nisu zabeležene statistički značajne razlike u njihovom pozitivnom uticaju. Primena biofungicida na bazi B. subtilis Ch-13 u šest podeljenih doza se može preporučiti jer je ispoljio zadovoljavajući učinak u suzbijanju prouzrokovača zelene plesni i nije pokazao negativan uticaj na prinos šampinjona.
Keywords: Bacillus subtilis; Trichoderma aggressivum; šampinjon; biofungicid