Vrste roda Fusarium prouzrokovači fuzarioze klasa pšenice u Alžiru: karakterizacija i delovanje triazolnih fungicida: Понашање фусаријумске гљивице на триазол - Imane, Belabed; Hannane, Abed; Amor, Bencheikh; Noureddine, ROUAG (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Fuzarioza klasa pšenice je važna bolest durum pšenice koja zahteva primenu nekoliko tretmana semena fungicidom kako bi se na zadovoljavajući način suzbila bolest. Istraživanje je sprovedeno kako bi se u uslovima in vitro procenila efikasnost komercijalno dostupnih fungicida protiv 18 izolata Fusarium spp. koji su sakupljeni na različitim poljima u severo-istočnom delu Alžira. Morfološkom i molekularnom karakterizacijom, na semenu pšenice otkriveno je prisustvo glavnih kompleksa vrsta F. acuminatum, F. equiseti, F. avenaceum, F. solani, F. culomorum, F. incarnatum-equiseti, kao i kompleksi vrsta F. tricinctum i F. chlamydosporum. Antifungalno delovanje fungicida pokazuje da su svi testirani triazoli dokazali efektivnost u inhibiciji porastamicelija različitih testiranih sojeva roda Fusarium. Ipak, njihova osetljivost je značajno (p
Keywords: pšenica; Fusarium; fungicidi; toksičnost