Oksidativni stres kao biomarker kod izlaganja slatkovodne školjke (Unio mancus Lamarck 1819) kao model organizma sredstvu protiv obrastanja bakar piritionu - Paçal, Elif; Gümüş, Burçin Aşkım; Günal, A. Çağlan; Erkmen, Belda; Arslan, Pınar; Yıldırım, Zuhal; Erkoç, Figen (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Ocenjivani su efekti bakar piritiona (CuPT) na jednu vrstu beskičmenjaka, slatkovodnu školjku (Unio mancus) kao model organizma, korišćenjem parametara oksidativnog stresa i histopatoloških nalaza. Koncentracija bakar piritiona od 5 μg/l, koja je značajna za životnu sredinu, primenjena je u polustatičnom izlaganju u trajanju od 96 h. Nivoi MDA u digestivnoj žlezdi (DG) bili su značajno povećani, u poređenju sa kontrolnom grupom (p < 0.001). MDA u škrgama su takođe bili povećani, ali ne značajno (p > 0.05). Nivo GSH u DG se značajno povećala (p < 0.05), dok je u tkivu škrga povećanje bilo bez značaja (p > 0.05). Nivoi SOD, GP i AOPP nisu se značajno izmenili (p > 0.05). Najznačajnije histopatološke promene u škrgama predstavljali su infiltracija hemocita, akumulacija lipofuscina i lamelarna deformacija sa degeneracijom tubule i kumulacijom lipofuscina u tubulama DG. CuPT utiče na antioksidativni odbrambeni sistem čak i tokom subletalnog izlaganja Unio mancus kao slatkovodnog model organizma.
Keywords: biocidi; sredstvo protiv obrastanja bakar pirition; biomarkeri; oksidativni stres; slatkovodna školjka