Alelopatski efekti aktinobakterija na klijanje semena i rani porast klijanaca Teofrastove lipice (Abutilon theophrasti Medik.) - Šantrić, Ljiljana R; Radivojević, Ljiljana; Gajić Umiljendić, Jelena; Marija, (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Cilj ovog rada je bio da se ispitaju alelopatski efekti aktinobakterijskih izolata u in vitro uslovima na klijavost semena i rani porast klijanaca semena Abutilon theophrasti. Iz zemlje i komposta u različitim fazama kompostiranja dobijeno je 35 izolata aktinobakterija. Takođe, u ogled je uključen i tretman herbicidom (mezotrion) u preporučenoj količini primene, kao referentni standard. Na osnovu dobijenih rezultata može se utvrditi da postoji statistički značajna razlika (p
Keywords: aktinobakterije; Teofrastova lipica; klijanje semena; alelopatija