Antioksidativna aktivnost i skrining alelopatskog potencijala ekstrakata lista Juglans regia L. i Rumex obtusifolius L.. i Rumex obtusifolius L. - Đorđević, Tijana; Gajić Umiljendić, Jelena; Sarić-Krsmanović, Marija; Radivojević, Ljiljana; Đurović-Pejčev, Rada; Stevanović, Marija; Vuković, Mara (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Alelopatski potencijal i fitotoksičnost sekundarnih metabolita biljaka značajni su sa aspekta biotehnologije imajući u vidu da ove fitohemikalije u svojstvu alelohemikalija mogu značajno da doprinesu razvoju agroindustrijskog sektora. Cilj rada bio je da se dobiju ekstrakti lista oraha (Juglans regia L.) i štavelja (Rumex obtusifolius L.) bogati fenolnim jedinjenjima odnosno sa visokim antioksidativnim potencijalom i da se ispita njihova fitotoksičnost prema korovskim vrstama Setaria glauca i Sorghum halepense kroz inhibiciju klijanja i rasta klijanaca. Dobijeni biljni ekstrakti pokazali su izražen potencijal u neutralisanju DPPH radikala, sa IC50vrednostima od 0,127 mg/ml za ekstrakt lista oraha i 0,194 mg/ml za ekstrakt lista štavelja. Redukciona sposobnost jona metala dobijenih biljnih ekstrakata takođe je bila veoma visoka, FRAP vrednost za ekstrakt lista oraha iznosila je 384,4 ± 8.1 μmol Fe2+/g suvog ekstrakta, dok je za ekstrakt lista štavelje iznosila 321,6 ± 2.5 μmol Fe2+/g suvog ekstrakta. Pri najvećoj korištenoj koncentraciji ekstrakt lista oraha inhibirao je klijanje semena S. glauca za 67,3%, dok je ekstrakt lista štavelja inhibirao klijanje ovog korova za 54,5%. Porast stabaoceta S. glauca inhibiran je 80,7% nakon tretmana ekstraktom lista oraha, a 78,2% pod uticajem ekstrakta lista štavelja, dok je porast korenka inhibiran 96,4%, odnosno 93,1%. Klijanje semena S. halepensepotpuno je inhibirano (100%) pod uticajem ekstrakta lista oraha, dok je ekstrakt lista štavelja pri najvećoj korišćenoj koncentraciji prouzrokovao 79,2% inhibicije. Porast stabaoceta ovog korova potpuno je redukovan (100%) nakon tretmana ekstraktom lista oraha, a ekstrakt lista štavelja prouzrokovao je 93,7% inhibicije ovog parametra. Porast korenka inhibiran je 100% odnosno 99.3% nakon tretmana ovim ekstraktima. Dobijeni rezultati ukazuju na postojanje značajne antioksidativne aktivnosti i izraženog alelopatskog potencijala dobijenih ekstrakata lista oraha i lista štavelja.
Keywords: orah; štavelj; korovi; antioksidativna aktivnost; alelopatija