Efikasnost različitih metoda za određivanje ostataka organofosfata u fermentisanim uzorcima žita - Đorđević, Tijana M; Šiler-Marinković, Slavica S; Đurović-Pejčev, Rada D; Dimitrijević-Branković, Suzana I; Gajić Umiljendić, Jelena S (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Poređene su efikasnosti tri različite metode pripreme uzoraka za određivanje ostataka pirimifos-metila i hlorpirifos-metila u uzorcima pšenice (Triticum spelta) fermentisane sa Lactobacillus plantarum. Sve tri metode zasnivala se se na metanolsko-acetonskoj (1:1) ekstrakciji dok su se procedure prečišćavanja dobijenih ekstrakata razlikovale. Prva metoda bila je prečišćavanje kroz kolonu punjenu smešom aluminijum oksida i aktivnog uglja u kombinaciji sa dihlormetanom kao eluentom, druga prečišćavanje kroz kolonu punjenu florisilom u kombinaciji sa smešom etil acetata i acetona (4:1) kao eluentom, dok se treća zasnivala na kombinaciji prve dve, tj. prečišćavanju kroz kolonu punjenu smešom aluminijum oksida i aktivnog uglja u kombinaciji sa smešom etil acetata i acetona (4:1) kao eluentom. Druga testirana metoda pokazala se kao najefikasnija, pri čemu su dobijeni prinosi pirimifos-metila u opsegu od 91,3 – 96,0% za četiri koncentraciona nivoa obogaćivanja, sa RSD% u opsegu od 2,2 – 4,1%, dok su za hlorpirifos-metil ovi prinosi bili u ospegu od  81,6 – 88,2% sa RSD% u opsegu od 2,5 – 5,4%. Odabrana metoda je dodatno optimizovana variranjem različitih zapremina korišćenog eluenta. Najveći prinos metode za oba ispitivana pesticida postignut je pri zapremini eluenta od  25 mL (93,7±3.5% za pirimifos-metil i 85,3±2,5% za hlorpirifos-metil). Predložena metoda, bazirana na 30 minutnoj ekstrakciji sa 25 mL smeše metanol:aceton=1:1, prečišćavanju na florisilskoj koloni i eluiranju sa 25 mL smeše etil acetat:aceton=4:1, pokazala se kao efikasna, jednostavna i pouzdana metoda za određivanje ostataka ispitivanih organofosfata u fermentisanom žitnom supstratu.