Uticaj različitih esencijalnih ulja na prihvatljivost i palatabilnost mamaca na bazi žitarica za laboratorijskog miša - Jokić, Goran I; Vukša, Marina M; Đedović, Suzana; Stojnić, Bojan; Kataranovski, Dragan S; Šćepović, Tanja (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Namera istraživanja je bila da se utvrdi mogućnost primene ispitivanih esencijalnih ulja u rodenticidnim mamcima kao potencijalnih dodataka, u količinama kojima bi se onemogućio razvoj plesni i koje su primenjive u humanoj medicini. Na taj način, primenom ovih esencijalnih ulja produžila bi se upotrebna vrednost mamaka i redukovala količina primene konzervanasa, koji najčešće negativno utiču na prihvatljivost mamaka. Pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima, u testu sa izborom hrane, utvrđivan je uticaj esencijalnih ulja deset različitih vrsta biljaka, u količinama od 1 i 2 ml/kg placebo mamca na prihvatljivost i palatabilnost za jedinke domaćeg miša, soja Swiss. Ispitivani mamci su pripremljeni u skladu sa metodom EPPO (2004) standarda. Uticaj esencijalnih ulja na prihvatljivost i palatabilnost mamaka je izračunat na osnovu proporcije koju su predložili Johnson i Prescott (1994). Nisu utvrđene statistički značajne razlike u težinama između slučajno odabranih grupa eksperimentalnih jedinki. Tokom eksperimenta i u periodu oporavka nisu zabeležene promene u ponašanju eksperimentalnih jedinki, kao ni uginuća. Esencijalna ulja cimeta i anisa, koji se i inače koriste kao atraktanti, i ulje karanfilića, ispoljili su najbolje efekte, odnosno nisu negativno uticali na prihvatljivost i palatabilnost, dok su ulja morača i bergamota ispoljili repelentno dejstvo, koje je bilo izraženije povećavanjem sadržaja ulja u mamcima.
Keywords: Rodenticide baits||; ||Mamci rodenticida; Essential oils||; ||Etarska ulja