In vitro i in vivo toksičnost fungicida i biofungicida za Pythuim aphanidermatum - Rekanović, Emil Meho; Mihajlović, Milica; Hrustić, Jovana; Tanović, Brankica; Potočnik, Ivana; Stepanović, Miloš; Milijašević-Marčić, Svetlana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Ispitivana je osetljivost Pythuim aphanidermatum u in vitro i in vivo uslovima na odabrane fungicide i biofungicid. Izolat P. aphanidermatum je izolovan iz zemljišta iz staklenika gde je prethodno uočeno poleganje biljaka paprike (Smederevska Palanka, Srbija). Izolat P. aphanidermatum je ispoljio osetljivost na sve testirane preparate. Dobijene su sledeće EC50 vrednosti: propamokarb-hidrohlorid 10,21 mg l-1, fosetil-Al 302,65 mg l-1, mankozeb 11,18 mg l-1, mefenoksam 1,27 mg l-1, azoksistrobin 0,05 mg l-1 i ulje čajnog drveta 175,33 mg l-1. U uslovima staklenika, fosetil-Al (Aliette flash) je ispoljio najveću efikasnost (97,5%) u odnosu na sve ispitivane preparate. Biofungicid na bazi ulja čajnog drveta (Timorex Gold) je ispoljio najmanju efikasnost (35,0%) u odnosu na druge ispitivane fungicide ali je intenzitet zaraze statistički značajno bio manji u poređenju sa inokulisanom i netretiranom kontrolom. Efikasnost preparata na bazi propamokarb-hidrohlorida (Previcur 607 SL) bila je 72,5%, mankozeba (Mankogal 80 WP) 77,5%, azoksistrobina (Quadris) 57,5% i mefonoksama (Ridomil gold 480 SL) 75,0%.
Keywords: Biofungicide||; ||Biofungicid; Fungicides||; ||Fungicidi; In vivo||; ||In vivo; In vitro||; ||In vitro; Sensitivity||; ||Osetljivost; Pythium aphanidermatum||; ||Pythium aphanidermatum